До найбільш популярних у нас тепличних овочів, окрім зелені (молодої цибулі, укропу, петрушки, салату), належать огірки, помідори, редис, перець. Серед фруктів – полуниця. Це викликано, перш за все, тим, що українці влітку саме їх найчастіше використовують як для окремого споживання, так і для приготування різного роду салатів, фруктових та овочевих коктейлів, або як їх тепер називають, смузі. Останні стали дуже популярними завдяки присутності на нашому кухонному столі різноманітної побутової техніки, включаючи й блендер. То ж ті, хто вже збагнув переваги побудови власної теплиці з стільникового полікарбонату, у холодну пору року продовжують для своєї родини період літнього овочево-фруктового раю.
Для чого нам потрібні свіжі овочі навіть взимку
Сьогодні вже мало хто сумнівається, що найбільш корисною є саме рослинна їжа. Особливо це стосується фруктів та овочів, багатих на вітаміни та мінеральні солі. Варто пам’ятати, що фрукти та овочі постачають нашому організмові такі необхідні речовини, як кальцій, залізо, йод, натрій, калій, магній та багато інших важливих мікроелементів.
Важливо також враховувати, що продукти рослинного походження утримують в собі й таку незамінну речовину, як целюлоза, або клітковина. Без неї годі сподіватися на хорошу роботу кишковика. А при поганому функціонуванні органів виділення в організмі дуже швидко накопичуються шкідливі речовини. Зашлаковуючи організм, вони роблять його слабким, непридатним чинити опір шкідливим бактеріям та різного роду інфекціям. З часом шлаки самі стають причиною багатьох хвороб, перетворюючись, наприклад, на каміння в нирках та інших органах. То ж яких овочів, перш за все, не варто позбавляти себе та тих, кого любимо і про кого дбаємо, навіть взимку?
Популярні овочі – чим вони корисні
Завдяки наявним в них магнію та залізу вони здійснюють благотворний вплив на різні органи, перш за все, на печінку та нирки. Присутність в помідорах клітковини сприяє виведенню з організму токсичних речовин, то ж лікарі радять помідори для здоров’я тим, хто страждає від запорів. Томат не лише допомагає очистити кишківник, а й поліпшує роботу судинно-серцевої системи. Завдяки вмісту лікопену він відомий як хороший антиоксидант, за що помідори цінують ті, хто страждає на цукровий діабет. Томати стимулюють імунну систему, а значить збільшують опір організму різним хворобам, уповільнюють старіння організму, зменшують вірогідність виникнення пухлин.
Якщо врахувати велику потребу організму у вітаміні С, то цей овоч можна вважати незамінним. Адже дефіцит аскорбінки призводить до частих застуд та різного роду запальних хвороб, особливо слизистої оболонки (цинга). А це загрожує втратою зубів і, як наслідок, поганим травленням через нездатність як слід пережовувати їжу. Відчуття нестачі життєвих сил, швидкої втоми, хандри та навіть депресії, які частішають у холодну, похмуру погоду – все це (окрім ментальних причин) великою мірою є наслідком нестачі в організм і вітаміну С. А його ми знаходимо як і в фруктах, так і в овочах, особливо, в редисі.
Звичайно, це далеко не всі овочі, які радять вживати й сучасні медики, і представники стародавніх лікарських теорій та практик. До найбільш необхідних організмові продуктів належить і зелень: салат, шпинат, кріп, петрушка… Але про них – згодом.
Джерело: Нова теплиця