Свіжі новини:

Що, перш за все, варто вирощувати у теплиці для здоров’я

До найбільш популярних у нас тепличних овочів, окрім зелені (молодої цибулі, укропу, петрушки, салату), належать огірки, помідори, редис, перець. Серед фруктів – полуниця. Це викликано, перш за все, тим, що українці влітку саме їх найчастіше використовують як для окремого споживання, так і для приготування різного роду салатів, фруктових та овочевих коктейлів, або як їх тепер називають, смузі. Останні стали дуже популярними завдяки присутності на нашому кухонному столі різноманітної побутової техніки, включаючи й блендер. То ж ті, хто вже збагнув переваги побудови власної теплиці з стільникового полікарбонату, у холодну пору року продовжують для своєї родини період літнього овочево-фруктового раю.

Для чого нам потрібні свіжі овочі навіть взимку

Сьогодні вже мало хто сумнівається, що найбільш корисною є саме рослинна їжа. Особливо це стосується фруктів та овочів, багатих на вітаміни та мінеральні солі. Варто пам’ятати, що фрукти та овочі постачають нашому організмові такі необхідні речовини, як кальцій, залізо, йод, натрій, калій, магній та багато інших важливих мікроелементів.

Важливо також враховувати, що продукти рослинного походження утримують в собі й таку незамінну речовину, як целюлоза, або клітковина. Без неї годі сподіватися на хорошу роботу кишковика. А при поганому функціонуванні органів виділення в організмі дуже швидко накопичуються шкідливі речовини. Зашлаковуючи організм, вони роблять його слабким, непридатним чинити опір шкідливим бактеріям та різного роду інфекціям. З часом шлаки самі стають причиною багатьох хвороб, перетворюючись, наприклад, на каміння в нирках та інших органах. То ж яких овочів, перш за все, не варто позбавляти себе та тих, кого любимо і про кого дбаємо, навіть взимку?

Популярні овочі – чим вони корисні

Помідори. Цей розповсюджений у нас продукт серед усіх овочів вважається одним із найкращих. Не лише сучасна медицина підтверджує його користь. Помідори здавна є незамінним інгредієнтом у дієті йогів. Хто, хто, а вони знають, що корисно для організму, а чого треба уникати. Помідор виграє перед багатьма іншими овочами, перш за все, завдяки тому, що він містить корисні кислоти – лимонну і трохи щавлевої. А в них у великій кількості знаходиться мінімум п’ять важливих вітамінів. Оскільки при термічній обробці вітаміни частково знищуються, то помідори краще вживати сирими.

Читайте також:  Мембранные насосы от Группы компаний "Панда":

Завдяки наявним в них магнію та залізу вони здійснюють благотворний вплив на різні органи, перш за все, на печінку та нирки. Присутність в помідорах клітковини сприяє виведенню з організму токсичних речовин, то ж лікарі радять помідори для здоров’я тим, хто страждає від запорів. Томат не лише допомагає очистити кишківник, а й поліпшує роботу судинно-серцевої системи. Завдяки вмісту лікопену він відомий як хороший антиоксидант, за що помідори цінують ті, хто страждає на цукровий діабет. Томати стимулюють імунну систему, а значить збільшують опір організму різним хворобам, уповільнюють старіння організму, зменшують вірогідність виникнення пухлин.

Огірки. Важко уявити стіл українців без огірків. Зайве казати, що навіть тепличний огірок, вирощений в екологічних умовах у власній теплиці, корисніший, за консервований. Завдяки вмісту у ньому багатьох цінних поживних та лікувальних речовин, відомих своїми антиоксидантними властивостями, він корисний у якості протизапального і профілактичного протиракового засобу. Огірки стали незамінним продуктом для тих, хто хоче очистити організм і скинути зайву вагу, адже в них малий вміст калорій, вуглеводів, жирів та холестерину. Завдяки великому вмісту води (95%), вони поповнюють наш організм необхідною йому рідиною. Не забувайте, що корисною є і шкірка огірка. Якщо вона, звичайно, не нашпигована нітратами. Уникнути цього мають шанс, перш за все ті, хто вирощує власну продукцію.

Редис. Цей овоч давно перестав нас радувати тільки у весняно-літню пору. Завдяки теплицям, він тепер доступний протягом усього року, оскільки вирощування редиски не є складним процесом. Корисні поживні властивості цього продукту важко переоцінити. При тому, йоги використовують навіть листя редису. Багатий ніацином, мінералами, перш за все, залізом, магнієм, калієм, кальцієм, фосфором, натрієм, він також містить достатню кількість клітковини та вітамінів, особливо групи С. Завдяки великому вмісту необхідної організмові аскорбінової кислоти редис сприяє профілактиці запальних хвороб, зміцнює імунну систему і навіть стабілізує психічну діяльність.

Читайте також:  Константи́н Ива́нович Брыль - наворовал столько, что даже Янукович мог бы «восхищаться»

Якщо врахувати велику потребу організму у вітаміні С, то цей овоч можна вважати незамінним. Адже дефіцит аскорбінки призводить до частих застуд та різного роду запальних хвороб, особливо слизистої оболонки (цинга). А це загрожує втратою зубів і, як наслідок, поганим травленням через нездатність як слід пережовувати їжу. Відчуття нестачі життєвих сил, швидкої втоми, хандри та навіть депресії, які частішають у холодну, похмуру погоду – все це (окрім ментальних причин) великою мірою є наслідком нестачі в організм і вітаміну С. А його ми знаходимо як і в фруктах, так і в овочах, особливо, в редисі.

Звичайно, це далеко не всі овочі, які радять вживати й сучасні медики, і представники стародавніх лікарських теорій та практик. До найбільш необхідних організмові продуктів належить і зелень: салат, шпинат, кріп, петрушка… Але про них – згодом.

Джерело: Нова теплиця

Додайте свій відгук

%d блогерам подобається це: